Acoperișul este una dintre cele mai importante părți ale unei case. Atunci când decizi să ridici casa în care vrei să trăiești sau pe care vrei să o lași moștenire copiilor, este foarte important să acorzi o deosebită atenție modului în care este construit acoperișul.

El trebuie să fie rezistent, solid, să izoleze excelent din punct de vedere termic și fonic și să asigure o longevitate cât mai mare. Tocmai de aceea, tot mai mulți oameni utilizează lemn pentru acoperiș. Asta deoarece lemnul are proprietăți care îl transformă într-o variantă fiabilă și potrivită și din punct de vedere al siguranței. Desigur, nu orice fel de lemn poate fi utilizat în astfel de situații. Cea mai bună variantă este cea a lemnului stratificat.

Ce este lemnul stratificat și de ce este o variantă bună de lemn pentru acoperiș

Lemnul stratificat este un material de construcții care se obține în urma suprapunerii și a lipirii prin presare a mai multor scânduri. Aceste straturi de lemn sunt obținute prin prelucrarea buștenilor atent selectați și triați, în așa fel încât toate defecțiunile și formele eronate să fie înlăturate și să nu afecteze rezistența și integritatea straturilor finale. Pentru lipirea scândurilor, se utilizează adezivi extrem de puternici, rezistenți la apă. De regulă, adezivul folosit pe parcursul procesului de producție a lemnului stratificat este adeziv de tip D4. Ca urmare a acțiunii acestei soluții, se obține o structură foarte stabilă, fără deformări și fără variații de volum.

Avantajul lemnului stratificat este că prezintă o calitate extrem de rezistentă în timp. El nu poate fi curbat, crăpat sau torsionat și este de două ori mai rezistent decât lemnul masiv, considerat una dintre cele mai fiabile alternative atunci când vine vorba despre materiale de construcții. Grinzile obținute prin stratificarea scândurilor de lemn pot contribui la ridicarea de construcții care să reziste zeci sau chiar sute de ani. Lemn stratificat este considerat a fi și lemnul lamelar, folosit pentru construirea teraselor, a pergolelor sau a foișoarelor. Grinzile din lemn lamelar sunt tratate cu impregnații și lacuri pe bază de apă. Acțiunea compușilor chimici de acest fel este să asigure o rezistență sporită contra umezelii, să contribuie la evitarea decolorării și să protejeze lemnul la UV. Totodată, prin impregnații sunt introduși compuși care au rol de tratament insecticid.

Lemnul stratificat prezintă și excelente proprietăți ignifuge, tot datorită tratamentelor la care este supus prin impregnarea de substanțe. De regulă, pentru a putea aprinde o grindă de lemn stratificat bine construită este nevoie de o acțiune de cel puțin 90 de minute a unei flăcări! Asta deși lemnul, în mod normal, este un material cu proprietăți combustibile. Însă tratamentul la care este supus atunci când se transformă în lemn stratificat îl transformă într-o variantă foarte sigură.

Cum să faci rost de lemn stratificat pentru acoperișul tău

Motivul pentru care lemnul stratificat este o alternativă atât de bună de material pentru acoperiș este reprezentat de faptul că grinzile sunt de dimensiuni mari și au o rezistență sporită în timp. Pentru a putea profita de aceste calități propuse de un material ecologic și mult mai prietenos decât betonul armat, oțelul sau alte alternative, este de preferat să apelezi la o echipă de experți. Platforma www.construiesti.com îți pune la dispoziție toate informațiile necesare despre specificul lemnului stratificat și îți poate face o excelentă ofertă pentru a putea începe să îți construiești cel mai bun acoperiș.

Echipa Construiești are o experiență vastă în producerea grinzilor de lemn stratificat și poate asigura și tratament preferențial, la cerere. Lemnul poate fi grunduit și ceruit cu ceară pe bază de apă, în două straturi. Aceasta protejează contra dăunătorilor, razelor UV și a umidității. De asemenea, există un set standar de domensiuni de grinzi pe care le-ai putea comanda, dar acestea pot fi și personalizate.